[ Zamknij ]

Nowe zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów na stronie Polityka Prywatności.


rejestracja



Piece na węgiel kamienny i koks

Opublikowano: 23.03.2007
image

Węgiel kamienny i koks są najbardziej rozpowszechnionymi paliwami używanymi do ogrzewania gospodarstw domowych. Obecnie, dzięki zastosowaniu nowych technologii, piece te są coraz bardziej ekologiczne, wygodne w obsłudze i tanie w eksploatacji. Piece do spalania węgla kamiennego i koksu dzielą się na piece ze spalaniem górnym i dolnym. W tym artykule opisane zostały podstawowe cechy tych pieców.

Piece do spalania węgla kamiennego lub koksu mogą być wyposażone w termometr podający aktualną temperaturę wody w kotle.

Do utrzymywania stałej temperatury wody w kotle może służyć miarkownik ciągu. Jego zadaniem jest regulacja ilości powietrza użytego w procesie spalania.

Aby zwiększyć efektywność ogrzewania wody może być zastosowany ruszt wodny. W piecu z rusztem wodnym woda ogrzewa się nie tylko w płaszczu wodnym pieca, lecz również przepływając przez ruszt wodny.

Dodatkowo piece mogą być wyposażone w:
  • klapa do zmiany trybu pracy spalania dolny-górny(ułatwia rozpalanie pieca);
  • ruszt ruchomy (do przerusztowania paleniska w czasie procesu spalania);
  • zawór bezpieczeństwa;
  • zawór do spuszczania wody.
Podstawowym paliwem w tych piecach jest węgiel lub koks. Jednak można w nich spalać dodatkowo drewno, brykiety, miał lub mieszanki tych paliw.

Są to z reguły piece typu stojącego, jednofunkcyjne. Mogą być przystosowane do zaopatrzenia w wodę użytkową.

Piece z górnym spalaniem

Piece z górnym spalaniem są urządzeniami starszego typu. Ich konstrukcja sprawia, że mają niską sprawność (ok. 50%) oraz praktycznie nie ma możliwości regulacji. W związku z tym trudno jest utrzymać w czasie pracy żądaną temperaturę. Ponieważ mają niską sprawność, zużycie paliwa jest w nich stosunkowo wysokie. Są tanie, ale ich bieżąca eksploatacja jest droższa i bardziej uciążliwa niż w kotłach z dolnym spalaniem.

Piece z dolnym spalaniem

Dużo nowocześniejsze są piece z dolnym spalaniem. Zasadnicza różnica między piecami z górnym i dolnym spalaniem polega na tym, iż w tych ostatnich spalanie odbywa się w specjalnej komorze spalania, do której zsypuje się węgiel z komory zasypu.

Konstrukcja tych pieców pozwala na stosowanie dodatkowych urządzeń, które powodują, że obsługa ich jest wygodniejsza, a koszty eksploatacji niższe niż w kotłach z górnym spalaniem. Piece te mogą być wyposażone w wentylator nadmuchowy oraz regulator sterujący pracą kotła. W tym wypadku wymagana jest instalacja elektryczna.

Dane techniczne pieców na węgiel i koks

Poniżej podajemy podstawowe parametry pieców co na węgiel (również miał) i koks oraz mieszanki tych paliw. Dokładnych informacji na temat swoich wyrobów udzielają producenci poszczególnych pieców.


Moc nominalna kW 5-42
Powierzchnia grzewcza pieca m2 0,6-6
Wielkość powierzchni grzewczej m2 35-300
Stałopalność h 24
Stałopalność przy mocy nominalnej h 4-8
Jednorazowy zasyp paliwa kg 5-95
Zużycie paliwa przy mocy nominalnej kg/h 1-10
Sprawność cieplna % 75-83
Sprawność cieplna na paliwie zastępczym % 64-67
Max temperatura wody stopnie C 90
Max ciśnienie robocze MPa 0,15
Wymagany ciąg spalin Pa 14-30
Wymagana wysokość komina mb 5-8
Wymagany przekrój otworu komina cm2 220-300


Stosowanie gorszych gatunków węgla niż podaje producent pieca powoduje spadek sprawności cieplnej. Miał do palenia w piecu powinien być lekko wilgotny.

Cena pieca zależy od jego wielkości(mocy) oraz wyposażenia. Nie bez znaczenia jest też renoma producenta. W tabeli podano informacje o kotłach przeznaczonych do ogrzewania budynków jednorodzinnych o powierzchni do 300 m2. Przy doborze mocy pieca, należy brać pod uwagę wielkość budynku, stopień jego ocieplenia, ilość i rodzaj okien i drzwi, czy urządzenie będzie zaopatrywać nas w ciepłą wodę użytkową. Ale decydujące zdanie na temat doboru kotła powinien mieć projektant lub instalator.

Certyfikaty

Nowoczesne piece posiadają certyfikat ekologiczny.

Badania przeprowadzają między innymi:
  • Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla w Zabrzu
  • Instytut Techniki Grzewczej i Sanitarnej w Łodzi
Zakup pieca, który przeszedł takie badania gwarantuje, że kocioł spełnia warunki bezpieczeństwa stawiane urządzeniom grzewczym małej mocy na paliwa stałe.

Autor: Ryszard Chrapka

Źródło: www.info-ogrzewanie.pl

Katalog firm

  • ORLEN GAZ

    ORLEN GAZ Sp. z o.o. jest największą polską firmą, działającą na rynku gazu p…
    ORLEN GAZ
  • KOTREM

    PPUH "KOTREM" jesteśmy producentem kotłów centralnego ogrzew…
    KOTREM

Odnawialne źródła energii

Kotły na biopaliwa

Poradnik pompy ciepła

Kolektory słoneczne